13 Kasım 2014 Perşembe

Her insan bir değerdir!


Bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçü, bir şeyin değdiği karşılık, kıymet anlamına gelen "DEĞER" bu anlamıyla tüm değerlerin üstünde olan ve yaratılışı itibariyle değerli onurlu şerefli yaratılan insana yakışmaktadır. 
Hiç şüphesiz insan şerefli, onurlu ve değerli bir biçimde yaratılmıştır. Onurlu olarak yaratılan insanı onurlu veya onursuz kılan ise, onun iradesini kullanış biçimi olan davranışlarıdır. İradesini olumlu yönde kullanan insan değerli, onurlu, uyumlu, mutlu, olgun aranılan bir insan olurken, olumsuz davranışlar sergileyen kimse ise, toplum dışı, sevilmeyen, istenmeyen biri oluverir... Her ne kadar son dönemlerde toplumumuzda, onursuzca davranışlar sergileyen kimseler değer görmüş, baş tacı edilmiş gibi gözükse de, onursuzluk yapmaktan uzak değildir.
 Her insan bir değerdir. Hal böyle iken acaba insan değerinin ne kadar farkında? Kendini değerli hissedebiliyor mu? Bu sorulara "evet" yanıtını vermek çok zor. Zira görünen o ki insan yaratılışından gelen ve ona değer katan ve diğer yaratılmışlardan üstün yapan özelliklerine iradesini olumsuz kullanarak ihanet etmiş durumdadır. Böyle olmasaydı aç susuz, evsiz barksız, savunmasız, mutsuz, güvensiz, huzursuz insanların sayıları günden güne artmazdı. Böyle olmasaydı, haksız yere genç yaşlı çocuk kadın erkek gözetilmeden öldürülmezdi. Böyle olmasaydı güç  peşine düşenler tarafından itilip kakılıp dışlanıp, haksızlığa uğramaz, ötekileştirilip dışlanmaz, pisi pisine ölüme terk edilmezdi... 
Her fırsatta  insanlığın kalmadığından, insanlığın insanı terk ettiğinden dem vururuz. Oysa insanlığı kaybeden yitiren de yine insanın kendisi değil mi? Sahip çıkmalı değil miydi? yaratılıştan getirdiği insani değerlerine... O, egosunu her şeyin önüne geçirerek güçlü olma yarışına girmiştir. 
   Toplumda değerli olarak görülen, herkes tarafından kabul edilen maddi ve manevi bazı kavramlar vardır. Vatan gibi, bayrak gibi, tarih, kültür, din, ahlak, namus, para, mevki,makam rütbe,  vicdan, hak, hukuk, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, vefa gibi...Bu kavramlar insanı insanca yaşamaya sevk eden ve tercihi onun değerini ortaya koyan kavramlardır. Tercih kişiye ve ait olduğu toplumsal yapıya göre farklılık gösterir. Zamana ve zemine göre kimi değerler önemini yitirirken kimi de değerine değer katar.
  Bir insan paraya önem veriyorsa, çok para kazanmak için ister istemez başını eğecektir. Bu da onun değerini düşürür. Başı dik olarak gezmek istiyorsa insan, maddi değerlerden çok manevi değerlere yönelmeli. Üç kuruşluk çıkar elde etmek için, beş kuruşluk adamların önünde eğilmemeli... Kişinin değeri değer verdiği şeyler ile ölçülür.
 İnsani ilişkilerde içtenlik, dürüstlük, dostluk en değerli kavramlardır. Bu kavramlara uyanlar daha çok değer kazanırken; bencil, çıkarcı, duygu ve düşünce yoksulu kişiler ise var olan değerlerini azalttıkları gibi zamanla dibe vururlar.
 Değerimiz giyim kuşamla, rütbeyle, makamla artmaz. Günümüzde ne yazık ki iş ayağa düştü, ayaklar kafanın yerine geçti, değer yargıları değişti. İnsanlığın yararına  çalışan bilim, sanat adamları değer görmezken, parayı mevkiyi, makamı elinde bulunduranlar, siyasetçi, futbolcu, artistler, şarkıcılar el üstünde tutulurken, insanlığa faydalı eserler bırakmak için gecesini gündüzüne katan bilginlerin, sanatçıların değeri ise; "kör ölünce badem gözlü olur" misali  ancak onlar öldükten sonra anlaşılıyor..
  Değer insanın sahip olduğu güzellikler olarak ifade edildiğine göre gelin kaybettiğimiz değerlerimizi tekrar kazanalım ve kazandıralım. 
Zira en güzel köprü gönüller arasında kurulandır. Kurulan köprüleri yalansız riyasız sözlerle güzelleştirelim. Her şeye sevgi, şefkat ve merhametle  bakalım. Dilimize gerçekleri konuşturalım. Zalime karşı dik durarak, mazlumun yanında duralım.. Bilgiyi, kültürü, sanatı,  yeniden canlandıralım. Sevdiklerimize sevgimizi gösterelim, bunu  en güzel çiçeklerle taçlandıralım.. Kalemlerimiz her an doğruyu, iyiyi, güzeli yazsın. Gönül kapılarımızı mutluluğa açalım... 

Değer yargılarımız kimliğimizdir, bizi yansıtır...

Muhabbetle,

Hanife MERT

6 yorum:

  1. Her şeyi o kadar güzel anlatmışsın ki, söyleyecek söz kalmamış Hanife'ciğim, değer verilmesi gereken ve saydığın şeylere değil paraya değer veriyor çoğu insanlar. Halbuki o ünlü söz (kim söylemiş unuttum) "para iyi bir uşak, kötü bir efendidir" der. Aç değilsek, başımızı sokacak bir evimiz varsa, çoluğumuzu çocuğumuzu da yedirip,giydirip,okutabiliyorsak,kimseye minnet etmeden bu yetmeli insana ama bazılarına yetmiyor. Daha çok para, daha çok para, karun kadar zengin olsa da yetmiyor, bu bir hastalık galiba arkadaşım, valla tıp doktorları araştırsın ne kadar çok para kazandıkça daha çok kazanmak istiyor!! televizyonlardaki yarışmalar hep para kazandırma, araba kazandırma üzerine, insanlar nasıl kıran kırana birbiriyle mücadele ediyor, normalde izlemem bir kez izledim sırf bu eleştirileri yaparken kullanmak için, kaybedince nasıl kahroluyorlar! Araba için ne hallere düşüyorlar!! Gözlerindeki hırsı! Kaybetme acısı! Sanırsın evladı ölmüş! Böyle olmamalı bu yanlış! Araba nedir ki yahu? Benim yok arabam mesela, rahmetli babam emekli albaydı tek arabasını ta 69 yılında mı ne kiradan kurtulmak için sattı o satış bir daha ömür boyu araba almadı, istese alabilirdi de, otobüs, dolmuş neyime yetmiyor kızım derdi...öyle öldü..maddi şeylere bu kadar değer verince, manevi şeylere değer verme azalıyor...fizik kuralı galiba...nereye ağırlık verirsen, öteki tarafa ağırlık azalıyor...

    neyse çenem düştü eline sağlık canım, Bücürük'le kocaman öptük:)

    YanıtlaSil
  2. Estağfurullah Müjdeciğim ne kusuru senin yorumların benim yazılarımı tamamlıyor ve ben seni ve yorumlarını çok seviyorum.Hatta seni gördüğüme de çok sevindim. <çok doğru söylüyorsun canım. İnsanlar emek sarf etmeden mücadele etmeden havadan para kazanmanın zengin olmanın derdinde. Olsun insanlar zengin olsun. Zenginlik kötü bir şey değil. Ancak bu zenginlik insanın onurunu şerefini aşağılara düşürmesin. Meşru yollardan olsun zenginliği. Sırf çok para kazanmak, yada mevkim makam olsun diye de kendi değerini iki paralık etmeli. İnsan onurlu şerefli yaşamı ile değerlidir. Canım öpüyorum bücürüğü ve seni. Teşekkür ediyorum sevgiler,
    mutlu kal canım.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Havva hanım. Sizin de okuyan gözlerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ah ya bizim ülkede değer bilinmiyo pek. insanın da işin de emeğin de yeteneğin dee :)

    YanıtlaSil
  5. Aynen kesinlikle haklısın.Değer hak etmeyene verilir oldu...

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...